Echtscheidings Mediator

Voor huiseigenaren en voor kopers van een huis in 2018 gaat er het nodige veranderen. Waar ga je meer euro’s aan uitgeven, en waar juist minder?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Wat zijn de financiële veranderingen in 2018?

Voor huiseigenaren en huizenkopers zijn er weer de nodige veranderingen doorgevoerd in 2018. Welke veranderingen gaat het om, en wat zijn de gevolgen?

Voor de eigen woning en de aftrekbaarheid van de hypotheekrente zijn de nodige financiële veranderingen doorgevoerd. Het is helaas niet alleen maar goed nieuws. Graag praten wij jou bij over de veranderingen.

Maximale hypotheek gezakt

De bijkomende kosten bij het kopen van een huis kon je tot een aantal jaren geleden meefinancieren in de hypotheek. Helaas gaat dat niet meer lukken. Wie nu een huis koopt kan maximaal de koopsom van het huis lenen. Kosten als de overdrachtsbelasting, notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten moet je nu spaargeld voor beschikbaar hebben. In 2017 kon je nog 101 procent van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen.

De betaalde rente over nieuwe restschulden zijn niet meer aftrekbaar

Als je jouw huis verkoopt voor een bedrag lager dan de hypotheek op het huis, ontstaat er een restschuld. Tot 2018 was de rente over deze schuld aftrekbaar van het inkomen. Bij verkoop van jouw huis na 1 januari 2018 kun je niet meer profiteren van deze zogenaamde restschuldregeling. Oude regelingen die voor 2018 al bestonden blijven wel bestaan. Door het vervallen van deze regeling gaat het financieren van een restschuld meer kosten.

Bereid je voor op een hogere WOZ-waarde

Naar verwachting gaat de WOZ-waarde met gemiddeld 5 tot 7 procent stijgen. Dit heeft invloed op het eigenwoningforfait (fiscale bijtelling afhankelijk van de waarde van het huis), maar ook op andere heffingen en belastingen die aan deze waarde gekoppeld zijn. Ben je het niet eens met de verhoging die je de eerste maanden van 2018 krijgt? Teken dan bezwaar aan bij de gemeente. Maar een verhoging van de waarde ligt wel voor de hand door de gestegen huizenprijzen in de afgelopen jaren.

Hypotheekrente nog maximaal aftrekbaar tegen 49,5 procent

Huiseigenaren met een inkomen boven 68.507 euro, zitten met de top van het inkomen in de hoogste belastingschijf. De belastingheffing bedraagt over dit deel 51,95 procent. De betaalde hypotheekrente zorgt voor een teruggave van de betaalde inkomstenbelasting. Helaas voor deze huiseigenaren is de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar tegen 51,95 procent, maar tegen 49,5 procent sinds 1 januari. In 2017 kon je de betaalde hypotheekrente nog aftrekken tegen 50 procent.

NHG grens is verhoogd

In 2018 kun je een huis kopen van maximaal 265.000 euro onder de NHG-condities. Vorig jaar ging het nog om maximaal een bedrag van 245.000 euro. De maximale leensom is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. Dus voor een grotere groep kopers is een hypotheek met NHG nu haalbaar.

De bijdrage voor de VvE gaat mogelijk omhoog

Verenigingen van Eigenaren worden sinds 1 januari 2018 aangemoedigd om voldoende geld in kas te hebben voor het onderhouden van het pand. De gezamenlijke eigenaren van het pand moeten het geld bijeen brengen. Dus appartementeigenaren moeten rekening houden met stijgende lasten.


Deze website is gemaakt door Contaqt