Echtscheidings Mediator

Jouw hypotheek meenemen naar een volgende koophuis kan interessant zijn, maar dat is niet in alle hypotheken mogelijk. Ook is het niet altijd slim.


Ga terug naar het artikeloverzicht


Kan ik bij een verhuizing de hypotheek meenemen?

Bij het kopen van een ander huis kun je bij sommige geldverstrekkers de hypotheek meenemen. Maar is dat ook altijd verstandig?

Een hypotheek is gekoppeld aan een huis. Deze kun je niet eenvoudig loskoppelen en meenemen naar een ander huis. Een huis is namelijk een registergoed. Alleen door tussenkomst van een notaris kun je een hypotheek aan een huis koppelen. Toch wil dat nog niet zeggen dat je een hypotheek niet mee kunt verhuizen. Het moet natuurlijk wel voordelen bieden.

Wanneer een hypotheek meenemen naar een ander koophuis?

Een hypotheek zelf verhuis je niet. De afspraken binnen de hypotheek kun je wel meenemen naar een volgende hypotheek bij dezelfde geldverstrekker. Dat is alleen interessant als de huidige hypotheek grote voordelen biedt ten opzichte van een nieuwe hypotheek. De hypotheekrente in de bestaande hypotheek is bijvoorbeeld erg laag. Dit zal in de praktijk niet zoveel voorkomen op dit moment. De hypotheekrentes zijn in de afgelopen jaren namelijk gezakt. Het kan wel interessant zijn bij een spaarhypotheek. Binnen deze hypotheek is een hoge hypotheekrente gunstig, want over het spaarkapitaal in de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering krijg je dezelfde rentevergoeding.

De hypotheekvorm mag je gewoon meenemen

Sinds 2003 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek geven geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, tenzij ze vóór 2013 zijn afgesloten. Bij het kopen van een ander huis mag je de hypotheekvorm in jouw oude hypotheek wel meenemen. Daar zijn wel strikte regels voor die je eerst goed door moet spreken met jouw hypotheekadviseur.

Kies nu een meeverhuisbare hypotheek

Ga je op korte termijn een huis kopen? Kies de hypotheek slim. Ga voor een meeverhuisbare hypotheek. Dit is vooral handig bij het kiezen voor een lange rentevaste periode van bijvoorbeeld 15 of 20 jaar. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat de hypotheekrentes de komende jaren stijgen. De rentestand kan immers niet altijd zo laag blijven. Mocht het huis toch niet bevallen, dan kun jij jouw gunstige hypotheek meenemen naar een ander huis. Als de rentes wel sterk stijgen de komende jaren, ben je achteraf blij dat je een meeverhuisbare hypotheek hebt.

Wat zijn jouw woonplannen de komende jaren?

Bij het kopen van een huis moet je jouw toekomstvisie niet uit het oog verliezen. Partners zonder kinderen moeten bij het kopen van een huis rekening houden met de toekomstplannen. Zodra er kinderen komen, voldoet een appartement met één slaapkamer niet meer. Gepensioneerden kopen bij voorkeur een huis met een slaapkamer en badkamer op de benedenetage. Heb je plannen om binnenkort te emigreren? Een huis kopen brengt dan mogelijk extra risico’s met zich mee. Kijk bij het kopen van een huis dus altijd verder.


Deze website is gemaakt door Contaqt