Echtscheidings Mediator

Kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en is een huis kopen geen optie? Dan ben je veroordeeld tot een huurhuis in de vrije sector. Wat als deze huizen onbetaalbaar zijn?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Geen recht op een sociale huurwoning en niet kunnen kopen!

De NOS heeft samen met een aantal regionale omroepen onderzocht hoe groot het probleem is van Nederlanders die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en ook niet kunnen kopen. Zij zoeken dus naar een huurhuis in de vrije sector. Ze zoeken naar een huurhuis tussen 700 en 950 euro per maand, maar zijn vaak duurder uit. Er is een tekort aan zogenaamde middenhuurwoningen.

Niet alleen starters hebben het lastig

Uit het onderzoek blijkt dat dertigers grote moeite hebben met het vinden van een huurhuis of een koophuis. Ongeveer 60 procent van de dertigers in het onderzoek wil verhuizen, maar zit eigenlijk vast. Zij hebben last van het gat tussen sociale huurwoningen en de dure particuliere huurwoningen. Ze hebben vaak een bovenmodaal inkomen, maar qua wonen kunnen ze geen kant op. De komende jaren is er behoefte aan 22.000 extra goedkopere huurwoningen in de vrije sector.

Wie komen er in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Het belangrijkste criterium is de hoogte van het inkomen. Het zijn gesubsidieerde huizen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor mensen met een laag of een midden inkomen. Woningcorporaties moeten minimaal 80 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huurders tot een inkomen van 36.798 euro in 2018. Een klein deel van de huizen mogen ze toewijzen aan gezinnen met een inkomen tot 41.056. Ook met een inkomen tot de grens is het lastig om een huis binnen de sociale sector te krijgen. In veel steden is namelijk een tekort aan sociale huurwoningen.

Wat als kopen ook niet lukt?

Met een inkomen vanaf 36.798 euro kun je een huis voor een gezin kopen in grote delen van Nederland, maar niet overal. Ook kunnen zich nog situaties voordoen waardoor je niet kunt kopen. Je hebt bijvoorbeeld een negatieve BKR-registratie of je hebt geen vast inkomen. Ook kun je niet kopen als je mogelijk op korte termijn weer moet verhuizen voor je werk. Als het kopen om wat voor reden dan ook niet kan, is huren in de vrije sector vaak de enige oplossing. Het probleem is dat de huurbedragen fors op kunnen lopen.

Mogelijk is een koophuis wel haalbaar als je concessies doet, maar je moet geen huis kopen om toch een huis te hebben. Je kunt bijvoorbeeld niet genoegen nemen met een huis met twee slaapkamers, als je echt drie nodig hebt. Misschien is een koophuis in een buurgemeente de oplossing. Je moet alleen water bij de wijn doen voor zaken die jouw woongenot niet te sterk aantasten. Op lange termijn moet je er namelijk ook nog tevreden mee zijn.


Deze website is gemaakt door Contaqt