Echtscheidings Mediator

De huizenprijzen zijn sterk gestegen, maar als huiseigenaar merk je er weinig van. Hoe kun je baat hebben bij de overwaarde?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Huizenprijzen gestegen in 2017 – Wat hebben huiseigenaren er aan?

Het CBS heeft berekend hoeveel de huizenprijzen gestegen zijn in 2017. Het is een plus van bijna 8 procent, maar wat heb je er aan?

De gemiddelde maandelijkse stijging van de huizenprijzen in 2017 was bijna gelijk aan het in Nederland geldende minimumloon. Alleen door het bezitten van een huis bouwden huiseigenaren gemiddeld meer dan 1.500 euro per maand aan fictieve overwaarde op. Eind 2016 kostte een huis nog gemiddeld 246.511 euro. Eind 2017 kwam het uit op maar liefst 265.122 euro. Gemiddelden zeggen maar weinig over wat jouw huis in waarde is gestegen, maar het geeft wel een indicatie van de landelijke trend.

Wat heb je aan een stijgende fictieve overwaarde?

De stijgende waarde van jouw huis heb je pas iets aan bij het verkopen. Daarom noemen wij het ook een fictieve overwaarde. Bij verkoop moet nog maar blijken wat de ‘gek’ er voor over heeft. Na verkoop krijg je de overwaarde uitgekeerd, maar ook dat is winst met een kanttekening. Bij het kopen van een ander huis ben je de overwaarde weer kwijt. Het huis dat je weer koopt is namelijk ook duurder geworden. Toch zijn er mogelijkheden om geld over te houden.

Koop een vergelijkbaar huis in een goedkope regio

Huiseigenaren met een huis in het Westen van het land kunnen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd het huis verkopen. Met het geld kunnen ze bijvoorbeeld op het platteland in de provincie Groningen een vergelijkbaar huis kopen en toch tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s overhouden. De regionale verschillen zijn erg groot, dus je kunt een flink bedrag overhouden op zo’n manier.

Huis verkopen als aanvulling op je pensioen

Je kunt de overwaarde ook gebruiken om jouw pensioengat dicht te gooien. Het nadeel is natuurlijk wel dat je vervangende woonruimte moet vinden. Kiezen voor een huurhuis geeft extra maandlasten en een goedkoper huis kopen neemt een grote hap uit de overwaarde.

Overwaarde uit het huis halen met een opeethypotheek

Je kunt een nieuwe hypotheek op het huis vestigen. Je leent eigenlijk een bedrag met het huis als onderpand. Uiteraard zorgt dit wel weer voor extra maandlasten. Het geleende bedrag krijg je uitgekeerd. Dit bedrag kun je gebruiken om bijvoorbeeld jouw pensioen mee aan te vullen. Je kunt maar een deel van de overwaarde op deze manier uit het huis halen. Bijvoorbeeld maximaal 50 procent.

Stijgende huizenprijzen heb je weinig aan zolang je in het huis blijft wonen, maar het meer waard worden van jouw huis is natuurlijk een goede ontwikkeling. Je kunt ooit een keer profiteren van de overwaarde.


Deze website is gemaakt door Contaqt