Echtscheidings Mediator

De macht ligt weer bij de verkopers van huizen. Is het nu ook weer verstandig om alvast te kopen voordat jouw huis verkocht is?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Toch maar eerst kopen en dan verkopen?

Het begin van de kredietcrisis heeft ons een wijze les geleerd. Koop geen huis voordat de huidige woning verkocht is. Of toch wel eerst kopen?

Traditioneel is januari een maand waarin er minder hypotheken worden afgesloten. Er worden immers ook altijd minder huizen verkocht. Maar we zitten nu in andere tijden. In de eerste maand van 2018 zijn er 35.000 hypotheken aangevraagd. Dat zijn er 10.000 meer dan in januari 2017. Dat zegt wel iets over de toestand op de huizenmarkt. Er is een grote vraag naar koophuizen. In deze markt hoef je niet bang te zijn om met twee huizen te blijven zitten als je alvast een ander huis koopt. Moeten we de wijze lessen van de crisisjaren dus alweer vergeten?

Van de doorstromers kiest 60 procent voor eerst verkopen

De Hypotheekshop heeft onderzocht of doorstromers het weer aandurven om eerst te kopen en om daarna pas de huidige woning in de verkoop te zetten. Het onderzoek beperkt zich tot de Randstad waar de huizenverkoop erg goed gaat. Ongeveer 60 procent kiest er voor om eerst te kopen. Kopers willen niet langer afwachten en de huizenprijzen verder zien stijgen. Wat mogelijk ook meespeelt is de verwachting dat de hypotheekrentes wel ongeveer de bodem bereikt hebben. Tenminste dat verwachten de economen van een aantal banken.

Is eerst kopen verantwoord?

Het kopen zonder eerst te verkopen is niet zonder risico’s. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen, maar de huizenprijzen kunnen weer een periode van daling inzetten. Hierdoor kunnen eigenaren van twee huizen een probleem opbouwen. De te verkopen woning gaat minder opleveren in de verkoop en zal misschien ook nog moeilijk te verkopen zijn, omdat vast wordt gehouden aan de hoge verkoopprijs. De nieuw gekochte woning daalt tot overmaat van ramp mogelijk ook nog sterk in waarde. Hierdoor kan een financiële spagaat ontstaan. Nogmaals, logisch is het niet gezien de huidige staat van de huizenmarkt. Maar uit te sluiten is het ook niet.

Wel eerst verkopen? Je blijft achter het net vissen

Ga je voor zekerheid? Verkoop dan eerst jouw huis en ga vervolgens pas de huizenmarkt op voor een nieuwe woning. Houd er wel rekening mee dat het lastig kan worden om jouw droomhuis te vinden in bepaalde delen van Nederland. Maar je kunt beter een keer achter het net vissen dan financieel vastzitten door dalende huizenprijzen.

Zit jij met dit dilemma? Wij kennen de regionale markt goed. Wij kunnen de verkoopkansen vergroten en we weten wat er in de regio te koop is. Met een plan op maat voorkom je dat je niet aan bod komt, en zorg je er ook voor dat je geen onverantwoordelijke financiële risico’s loopt.


Deze website is gemaakt door Contaqt