Echtscheidings Mediator

Een koper wil al verbouwen in de woning, vóór de officiële overdracht. Dan heb je een sleutelverklaring nodig. Wat staat hier in en wat zijn de risico's?


Ga terug naar het artikeloverzicht


Sleutelverklaring: Wat staat er in en wat zijn de risico’s?

Een koper wil alvast starten met verven in de woning, vóór de officiële overdracht. Dit lijkt onschuldig maar let op. Er komt veel bij kijken. Moet je dit wel doen? Voordat je beslist, zetten we alles voor je op een rijtje.

 • Wat is het?
  De sleuteloverdracht is normaliter tegelijkertijd met de ondertekening van de definitieve koopovereenkomst. Nu vindt die eerder plaats. Dit leggen de koper en verkoper vast in een sleutelverklaring.
 • Wat neem je op?
  In jouw sleutelverklaring neem je onder andere op:
 • Grenzen
  Leg duidelijk vast wat de koper wel en niet mag doen.
 • Inspectie
  Op de datum van de sleuteloverdracht moet de woninginspectie al plaatsvinden.
 • Meterstanden
  Bij de inspectie neem je de meterstanden op.
 • Lasten van de woning
  Vanaf de sleuteloverdracht zijn zowel gebruikslasten als de eigenaarslasten voor rekening van de koper.
 • Aansprakelijkheid
  De aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat in de periode tussen de sleuteloverdracht en de ondertekening van de akte van levering. Denk hierbij aan brand- en opstalschade. Het beste is als verkoper én koper beide een opstalverzekering voor de woning hebben.
 • Vergoeding
  Je spreekt af dat de koper een vergoeding betaalt voor het gebruik van de woning. Het risico bestaat dat men dit ziet als huurovereenkomst.
 • Duur
  Neem op dat de overeenkomst voor korte duur is. De koper moet de woning (direct) verlaten als de koop onverhoopt niet doorgaat.

Risico’s sleutelverklaring

Ondanks een goede sleutelverklaring blijven er risico’s:

 1. Overdrachtsbelasting
  De belasting ziet het soms als een economische overdracht. Je bent dan direct overdrachtsbelasting schuldig. Bovendien zijn beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling. De koper doet aangifte en betaalt binnen 1 maand na de aangifte. De verkoper meldt de economische overdracht binnen twee weken aan de belastingdienst.
 2. Hypotheekverstrekker
  In veel hypotheekovereenkomsten staat een huurbeding. Daarom vraag je altijd toestemming bij je hypotheekverstrekker, anders heeft het misschien nare gevolgen.
 3. Verkoop gaat niet door
  De verkoop gaat niet door. Een verkoper zit dan met een half opgeknapt huis. Zorg voor extra zekerheid met een bankgarantie of een waarborgsom.
 4. Koper houdt zich niet aan afspraken
  De koper houdt zich niet aan de afspraken en de verbouwingen gaan veel verder.

Op slot zetten

Gezien alle risico’s bij een sleuteloverdracht, raden wij aan om de juridische overdracht naar voren proberen te schuiven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op om een ijzersterke sleutelverklaring op te stellen


Deze website is gemaakt door Contaqt